بازدید 110
0

طلاق تولید کننده بیشترین آسیب اجتماعی است

به گزارش خبرگزاری مهر؛ سید جواد حسینی در نشستی با مدیران حوزه سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: در حوزه آسیب‌های اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، کودکان خیابانی، کودکان بی‌سرپرست، اعتیاد، فرار دختران و در مجموع آسیب‌های اجتماعی بر اساس روش تحقیق باید به سراغ عاملی رفت که بیشترین تولید کننده و باز تولید آسیب‌های اجتماعی است. این عامل و پدیده چیزی جز طلاق نیست زیرا طلاق از یک سو به گسترش زنان سرپرست خانوار زنان خیابانی کودکان و بخش عمده‌ای از آسیب‌های اجتماعی منجر خواهد شد.

وی افزود: به نظر می‌رسد در اولویت کاری در حوزه اجتماعی مداخله در پدیده طلاق مهمترین کاری است که برنامه‌ریزان و دست‌اندرکاران به ویژه در سازمان بهزیستی باید مورد توجه قرار دهند.

حسینی با اشاره به اینکه در این حوزه حلقه‌های زنجیره از ازدواج تا طلاق را باید طراحی کرد، گفت: اقدامات آموزشی و توانبخشی قبل از ازدواج در حین ازدواج و نیز زوجین در معرض آسیب و نهایتاً طلاق را طراحی و با برنامه‌های مداخلات مؤثر به انجام رساند تا از این طریق به کنترل و کاهش پدیده طلاق که عامل بسیاری از آسیب‌های اجتماعی است توفیق یافت.

سرپرست سازمان بهزیستی کشور تشریح کرد: در این خصوص به عنوان مثال در مرحله بعد از طلاق عموماً زنان سرپرست خانوار دچار مشکلات جدی می‌شوند که طرح بیمه طلاق را در سال ۱۳۷۸ مطرح کردیم و هم اکنون نیز پیگیر اجرایی شدن آن برای کاهش کنترل عوارض طلاق به ویژه برای زنان سرپرست خانوار بوده و هستیم.

۴۰۰ هزار زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد

وی با بیان اینکه امروز در جامعه ایران ۴۰۰ هزار زن سرپرست خانوار وجود دارد، گفت: سازمان بهزیستی با قوه قضائیه طرح طلاق توافقی را پیگیری می‌کند به گونه‌ای که دادگاه‌ها پس از تقاضای طلاق آنها را به مراکز مشاوره بهزیستی ارجاع می‌دهند این مراکز در نگاه اول به بازگشت آنان به زندگی و در نگاه دوم در صورت عدم امکان استمرار زندگی آنها را مجدد به دادگاه معرفی می‌کنند.

حسینی ادامه داد: سازمان بهزیستی دفتر زنان و خانواده وجود دارد که این زنان شامل زنان طلاق گرفته، زنان شوهر فوت شده و زنان شوهر از کار افتاده را شامل می‌شود.

اعتیاد؛ موجب ۲۰ تا ۳۰ آسیب دیگر در جامعه می‌شود

سرپرست سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه اعتیاد نیز از جمله آسیب‌های حساس و پردامنه اجتماعی است که خود موجب ۲۰ تا ۳۰ آسیب دیگر می‌شود و در کنار طلاق مبحث اعتیاد از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است، گفت: سازمان بهزیستی در حوزه اعتیاد دارای مراکز درمانی سرپایی اعتیاد است و بخشی از معتادان را از این طریق تحت پوشش قرار می‌دهد، از سوی دیگر سازمان بهزیستی و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در مراکز نگهداری یا کمپ‌های ماده ۱۵ و کمپ ماده ۱۶ که مخصوص معتادین متجاهر است فعال اند.

وی افزود: ارائه خدمات در کمپ ماده ۱۵ به گونه‌ای است که درمان در این مراکز اختیاری است و بیمار با هماهنگی خانواده هر زمان بخواهد می‌تواند مرکز را ترک کندو حداکثر مدت اقامت ۳ ماه است و در کمپ‌های ماده ۱۶ که ستاد مبارزه با مواد مخدر آنها را تحت پوشش قرار دارد معتادین متجاهر در این کمپ‌ها نگهداری و فرایند ترک اعتیاد آنها محقق می‌شود؛ در کنار این محورها طرح NA نیز وجود دارد که به صورت اجتماعی و گروه‌های داوطلبانه معتادین و با تشکیل گروه‌های همدم فرایند بازپروری و ترک اعتیاد در آن محقق می‌شود و در کنار این موضوع با مراکز TC یا اجتماع درمان مدار مواجه هستیم که هم روش TC و هم NA روش‌های درمان اجتماع مدار و توانمندسازی جامعه محور است که گسترش و توسعه کمی و کیفی آنها باید محقق شود.

حسینی تشریح کرد: سازمان بهزیستی با همکاری با ستاد شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر که در حوزه اعتیاد این ستاد چندین کمیته از جمله کمیته درمان، کمیته مبارزه با مواد مخدر و کمیته فرهنگی را دارد که مسئولیت کمیته فرهنگ با سازمان بهزیستی است که با هماهنگی دستگاه‌ها به شکل بین بخشی به تصمیماتی رسیده و سعی در اجرایی‌سازی آن خواهند داشت.

طلاق تولید کننده بیشترین آسیب اجتماعی است

سبک کافه تریایی در درمان اعتیاد

وی با اعلام اینکه نکته مهم قابل توجه اینکه ما باید در حوزه اعتیاد و درمان اعتیاد به سبک کافه تریایی عمل کنیم، افزود: بدین معنی که شیوه‌های گوناگونی را طراحی و متناسب با وضع معتادین آنها را با این شیوه‌ها ترک اعتیاد و بازتوانی و بازپروری مبتنی بر سلامت جامعه هدایت کنیم.

سرپرست سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: ما هم به درمان سرپایی هم کمپ‌های ماده ۱۵ و ۱۶ هم روش‌های TC هم روش‌های NA که خصوصاً این دو تجارب بسیار مفیدی هستند ابتناع و ابتکار داشته باشیم البته باید در نظر داشته باشیم که برای جلوگیری از عود مجدد که میزان آن در مبحث اعتیاد بسیار بالاست اشتغال زایی و بازتوانی جامعه محور معتادین و پذیرش اجتماعی و توجه مثبت به ایشان در صحنه خانواده، محیط، جامعه و کار امر بسیار مهمی است به قول «هاوارد بکر» آنها را از برچسب اعتیاد دور نموده و امکان جلوگیری از عود مجدد و بازگشت به زندگی سالم را فراهم می‌سازد.

تقویت برنامه‌های اجتماع محور با شعار با مردم برای مردم توسط مردم راهکار اصلی است

حسینی با بیان اینکه به نظر می‌رسد درمان اجباری برای برخی از معتادین لازم و ضروریست، افزود: به شرط اینکه به شکل دادگاه درمان مدار محقق شود؛ دادگاه درمان مدار این است که توسط احکام قضات مثلاً یک سال زندان ۶ ماه کم یا اگر در این دوره جریان بازپروری و سم زدایی اتفاق نیفتد میزان مجازات‌های ناشی از آن افزایش یابد ما در مجموع تقویت برنامه‌های به اصطلاح اجتماع محور با شعار با مردم برای مردم توسط مردم راهکار اصلی است.

یکی از موفقیت‌های سازمان بهزیستی کشور راه اندازی مشاوره تلفنی است

وی با اشاره به تقویت نظام مشاوره تلفنی در سازمان بهزیستی، گفت: یکی از موفقیت‌های سازمان بهزیستی کشور راه اندازی مشاوره تلفنی است که در حکم تردد امواج به جای تجمع افراد به افراد نیازمند یا در معرض آسیب خدمات ارائه می‌کند و از آن جهت مهم است که اول سرخط موضوعات آسیب است یعنی نقطه شروع که می‌تواند با این خدمات مداخله به هنگام طلایی را در بحث آسیب‌ها رقم بزنند و از عمق آسیب یا گرفتار شدن در عمق آسیب افراد جلوگیری کند.

سرپرست سازمان بهزیستی با بیان اینکه از طرف دیگر این خدمات موجب قرار گرفتن مددجویان در مسیر خدمات تخصصی می‌شود و امکان کنترل و کاهش آسیب و توانمندسازی را در آنان افزایش می‌دهد و باعث پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی می‌شود، افزود: به کارکردهای مهم و بهره‌وری سیستم خدمات تلفن مشاوره‌ای هم گسترش کمی این خدمات و هم خصوصاً روز آمد کردن مشاورین و توانمندسازی آنان از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار است خوشبختانه این خدمات ۲۵ سال است که شروع شده و انواع مشاوره از جمله خط ۱۲۳ اورژانس اجتماعی و خط ۱۴۸۰ مشاوره تلفنی و غیر در حال انجام است.

لزوم تقویت مراکز روزانه بیش از گذشته

حسینی با تاکید بر اینکه در حوزه اجتماعی موضوعات طلاق، زنان سرپرست خانوار و به طور کلی آسیب‌های اجتماعی باید پرداخته شود، گفت: تقویت مراکز روزانه بیش از گذشته باید در دستور کار قرار گیرد.

وی خانواده محور شدن خدمات و کار با مددجویان، سالمندان، کودکان، دختران فراری و بقیه افراد جامعه هدف بهزیستی بیش از پیش باید در مرکز توجه و برنامه‌ریزی قرار گیرد، گفت: چون این رویکرد در توانمندسازی و توان افزایی مددجویان بیش از هر روشی مؤثر است.

حسینی با اعلام اینکه تقویت رویکرد تواناسازی و توانبخشی به جای رویکردهای اعانه بگیری باید در اولویت کار قرار گیرد، گفت: متأسفانه در بسیاری از موارد اعانه بگیری رواج یافته است ما باید به جای اعانه دادن جامعه را مناسب سازی کنیم، خدمات توانبخشی، وسایل و تجهیزات توانبخشی ارائه و سازمان‌ها و مدارس و ادارات را مناسب سازی کنیم و از این طریق امکان توانمندسازی متناسب با جامعه محوری و رویکرد مشارکت فراگیر سایر دستگاه‌ها در دسترسی پذیری و جامعه فراگیر و از این طریق امکان تحقق رویکرد دارایی مبنا و ثروت محور بر رویکرد محدودیت یا نقص محور بیش از گذشته فراهم آید.

سرپرست سازمان بهزیستی کشور گفت: در سنوات اخیر ایجاد مراکز مثبت زندگی و راه‌اندازی آنکه به حدود ۳۰۰۰ مرکز رسیده است رویکرد مناسبی است به ویژه با کارکردهای مثبت از جمله کوچک سازی دولت واگذاری خدمات به بخش مردمی همچنین امکان خدمات تجمیعی در دسترس و معلم محور از نکات مثبتی است که مراکز مثبت زندگی به دنبال داشته است به عنوان مثال یک میلیون و دویست پرونده مستمری بگیران زن بهزیستی به این مراکز سپرده شده است در کنار سایر خدماتی که به صورت تجمیعی در محله و در دسترس ارائه می‌دهند.

وی در خصوص مراکز مثبت زندگی گفت: اما مراکز باید از جهاتی اصلاح شوند زیرا کارکردهای نامناسبی را هم از خود بر جای گذاشته اند از جمله باعث شده‌اند مراکز مددکاری و خیلی از مؤسسات دیگر کارایی خود را از دست داده و به حاشیه رانده شوند و موضوع دیگر اینکه از سرجمع سایر قسمت‌های بهزیستی که خود باید خدمات درخور ارائه دهند اعتبارات کسر شده و به این مراکز اضافه شده که موجب ناکارآمدی آن بخش‌ها نیز شده است و همچنین این مراکز هم با توجه به عدم توجه کیفی از ارائه خدمات تخصصی و کیفی مطلوب برخوردار نبوده اند.

ساختار سازمانی حوزه پیشگیری باید احیا و ارتقا یابد

حسینی به خدمات پیشگیرانه سازمان بهزیستی پرداخت و گفت: در حوزه پیشگیری ما با دو مقوله مواجه هستیم یک ساختار سازمانی حوزه پیشگیری که حتماً باید احیا و ارتقا یابد و دیگر، برنامه‌های حوزه پیشگیری که باید به سمت برنامه‌های ارتقایی هدایت شود.

سرپرست سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه در سنوات اخیر ساختار معاونت پیشگیری در حوزه‌های اعتیاد و آسیب‌ها ادغام شده است، بیان داشت: این در حالیست که حوزه پیشگیری از مأموریت‌های تخصصی سازمان بهزیستی است، مأموریتی که سایر دستگاه‌ها به آن نمی‌پردازند به عنوان مثال اگر ما در حوزه درمان فعالیم وزارت بهداشت و درمان وجود دارد یا در حوزه آموزش وزارت آموزش و پرورش اما در حوزه پیشگیری به طور مشخص تنها سازمان بهزیستی است که دارای ساختار اداری بود و این مأموریت را باید به انجام می‌رساند.

وی ادامه داد: احیا این ساختار در سازمان بهزیستی امری ضروری و اجتناب ناپذیر به نظر می‌رسد همانگونه که می‌دانیم پیشگیری در سه سطح محقق می‌شود سطح اولیه که پیشگیری از ابتلاء به بیماری‌ها تنبلی چشم، ناشنوایی و… پیشگیری در سطح ثانویه که به درمان مربوط می‌شود و پیشگیری در سطح ثالثه که به امور توانبخشی می‌پردازد به نظر می‌رسد ساختار سازمانی در حوزه پیشگیری در سازمان بهزیستی باید هم احیا و هم تقویت شود.

وی گفت: در برنامه‌های پیشگیری برنامه‌های ارتقایی هم توسعه یافته و جهت برنامه‌ها به این سمت هدایت شود، همه افراد آسیب دیده و در معرض آسیب‌ها به برنامه‌های ارتقایی نیاز دارند که علاوه بر رفع آسیب، وضع توانبخشی انها ارتقا یابد مانند سلامت که اکنون سازمان جهانی بهداشت سلامت را نبود بیماری تعریف نمی‌کند بلکه سلامت ارتقایی و کیفیت سلامت هم در برنامه‌ریزی بیش از گذشته لحاظ می‌شود.

سرپرست سازمان بهزیستی کشور با اعلام اینکه در حوزه پیشگیری بخش اصلی کار با تشکل‌های غیردولتی است، افزود: سازمان بهزیستی وضعیت نظارتی دارد که نظارت در این حوزه بسیار ضعیف است، باید نگاه به تشکل‌های غیردولتی نگاهی حمایتی، توانمندسازانه و نظارت پذیرانه باشد.

کد خبر 6255320


علی قدمی

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

مهر نیوز

خبرگزاری مهر (MNA) از هجدهم اسفندماه سال ۸۱ فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده و پس از آن در ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۸۲. متقارن با ۱۷ ربیع‌الاول، سالروز ولادت رسول گرامی اسلام (ص) به صورت آزمایشی بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت. این خبرگزاری سوم تیرماه سال ۱۳۸۲ همزمان با روز اطلاع رسانی دینی فعالیت رسمی خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی آغاز کرد و بخش عربی «مهر» ۱۴ دی ماه همان سال، همزمان با میلاد با سعادت هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت فعالیت خود را در پیش گرفت. ۱) اداره کل اخبار داخلی: این اداره کل متشکل از «گروه‌های فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد، جامعه، دین و اندیشه، حوزه و دانشگاه، دانش و فناوری، ورزش و عکس» است. ۲) اداره کل اخبار خارجی: اداره اخبار خارجی مهر در دو بخش فارسی شامل: «گروه‌های خبری آسیای شرقی و اقیانوسیه، آسیای غربی، اوراسیا، خاورمیانه و آفریقای شمالی، آفریقای مرکزی و جنوبی، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین و ایران در جهان» و بخش زبان‌های خارجی، شامل «عربی، انگلیسی، استانبولی، اردو و کردی» فعال است. ۳) اداره کل اخبار استان‌ها: خبرگزاری مهر با دارا بودن دفتر خبری در تمامی استان‌ها، اخبار استانی را در ۵ گروه منطقه‌ای در سطح کشور دسته بندی نموده است که شامل مناطق «شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز» است. ۴) اداره کل رسانه‌های نو: به منظور فعالیت مؤثر خبرگزاری مهر در فضای مجازی این اداره در بخش‌های «شبکه‌های اجتماعی، فیلم، اینفوگرافیک، رادیومهر و مجله مهر» به تولید محتوا می‌پردازد.فعالیت‌های بین المللی خبرگزاری مهر ۵ سال پس از تأسیس در سال ۲۰۰۷ به عنوان چهلمین عضو رسمی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه «اوآنا» در سیزدهمین نشست عمومی این اتحادیه پذیرفته شد. بعد از برگزاری بیست و نهمین نشست کمیته اجرایی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه آذر ماه سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) در جاکارتا اعضای این گروه ضمن بررسی مصوبات اجلاس سال گذشته (۲۰۰۶) تهران، درخواست عضویت خبرگزاری مهر را نیز مورد بررسی قرار دادند و موافقت خود را با پیوستن مهر به عنوان چهلمین عضو «اوآنا» اعلام کردند. خبرگزاری مهر توانست در همین مدت کوتاه نقشی فعال در آن سازمان و عرصه بین الملل ایفا کند. خبرگزاری مهر در سال ۲۰۰۹ میزبان سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین کمیته فنی اوآنا در تهران بوده‌است. خبرگزاری مهر در کنفرانس‌های مهم بین‌لمللی همچون: المپیک رسانه‌ها (چین ۲۰۰۹)، نشست سران اوآنا (کره جنوبی ۲۰۱۰)، چهاردهمین مجمع عمومی "اوآنا" (استانبول ۲۰۱۰)، سی و سومین نشست کمیته اجرایی و بیست و هفتمین نشست گروه فنی خبری اوآنا (مغولستان، اولانباتور ۲۰۱۱)، جشن پنجاهمین سال تأسیس اوآنا (بانکوک، تایلند ۲۰۱۲) دومین اجلاس جهانی رسانه‌ها (مسکو ۲۰۱۲) حضور فعال داشته و میهمان ویژه سومین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها (بوینس آیرس، آرژانتین ۲۰۱۰) بوده است. سی و هشتمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (فوریه ۲۰۱۵) سی و نهمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (نوامبر ۲۰۱۵) اجلاس جهانی اقتصادی قزاقستان (۲۰۱۶) اجلاس جهانی رسانه‌ای اقتصادی سن پترزبورگ، روسیه (۲۰۱۶) اجلاس رسانه‌ای جاده ابریشم چین (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به نمایشگاه صنعت حلال تایلند به دعوت رسمی دولت تایلند (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به دوره آموزشی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به دعوت رسمی خبرگزاری (۲۰۱۶) کنفرانس رسانه‌های اسلامی، اندونزی (۲۰۱۶) چهلمین نشست کمیته فنی و اجرایی و شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی اوآنا، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) پنجمین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) این خبرگزاری مبتکر پرچم سازمان ۵۰ ساله خبرگزاری‌های آسیا-اقیانوسیه بوده و منتخب فعال‌ترین خبرگزاری این سازمان در سال ۲۰۱۰ بوده است.انتشارات رسانه مهر خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۰ مجوز انتشارات رسانه مهر را با هدف انتشار کتاب و آثار مکتوب از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. کتاب‌هایی همچون "جای پای جلال" نوشته مهدی قزلی، "حرفه‌ای " نوشته مرتضی قاضی و "واژه نامه اصطلاحات مطبوعاتی فارسی –انگلیسی" از جمله آثار انتشار یافته این مجموعه است.ارتباط با رسانه‌های جهان نظر به حضور بین‌المللی و اثرگذاری، این خبرگزاری ۶ زبانه (فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی، اردو، کردی) به عنوان، مرجع قابل اعتمادی برای رسانه‌های معتبر دنیا تبدیل شده است. از این رو بسیاری از رسانه‌های خارجی ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد دفاتر نمایندگی در منطقه مورد نظر برای تبادل اخبار و انعکاس وقایع مهم خبری دو کشور اقدام به امضا تفاهم نامه همکاری با خبرگزاری مهر کرده‌اند. خبرگزاری شینهوا (چین)، کیودو (ژاپن)، پی تی آی (هند)، تاس (روسیه)، اسپوتنیک (روسیه)، افه (اسپانیا)، برناما (مالزی)، پیرولی (گرجستان)، آکوپرس (رومانی)، یونهاپ (کره جنوبی)، پرنسا لاتینا (کوبا)، وی ان ای (ویتنام)، جیهان (ترکیه)، آنتارا (اندونزی)، ترند (آذربایجان)، نیوزیانا (زیمبابوه)، مونتسامه (مغولستان)، سانا (سوریه)، ای پی پی (پاکستان)، پی ان ای (فیلیپین) و آوا (افغانستان) برخی از خبرگزاری‌های طرف قرارداد با خبرگزاری مهر هستند.میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری مهر خود را متعهد به رعایت میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری‌ها می‌داند. با مهر به دنیا نگاه کنیم صاحب امتیاز: سازمان تبلیغات اسلامی مدیر عامل و مدیر مسئول: محمد مهدی رحمتی معاون خبر: محمدحسین معلم طاهری

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − پانزده =