«دو نقطه» تلاش تلویزیون و حوزه هنری در راستای پاسداشت زبان فارسی
بازدید 12
0

«دو نقطه» تلاش تلویزیون و حوزه هنری در راستای پاسداشت زبان فارسی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، آیین تجلیل از عوامل برنامه تلویزیونی «دو نقطه» عصر شنبه ۲۷ اردیبهشت با حضور رئیس حوزه هنری و مدیر شبکه دو سیما در خانه عکاسان حوزه هنری برگزار شد.

در این برنامه بعد از قرائت قرآن و پخش سرود ملی، بسته‌ رسانه‌ای از منتخب برنامه «دو نقطه» به نمایش درآمد.

«دو نقطه»؛ رعایت شأن زبان فارسی و جذابیت توأمان

میلاد عرفان‌پور مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری گفت: برنامه «دو نقطه» باب گفت‌وگو را پیرامون ساخت برنامه جدی درباره شعر و زبان فارسی باز کرد. ما مدت‌ها است در ادبیات فارسی این پایگاه را داشتیم و در یکی دو سال توانستیم با برنامه‌های وزینی چون «دو نقطه» و «سرزمین شعر» برنامه‌سازی با این محوریت را در سطح بالا و توأمان با جذب مخاطبان خاص و عام داشته باشیم.

ماجرای هزاران مصاحبه برای دونقطه‌ای شدن

مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری عنوان کرد: ما نیاز به برنامه‌ای با محوریت پاسداشت زبان فارسی داشتیم که ارزش و جایگاه زبان فارسی را به عنوان رکن هویتی ما جا بیاندازد و «دو نقطه» برنامه‌ای است که توانست شأن زبان فارسی را رعایت کند و علاوه بر مخاطبان نوجوان که مخاطبان هدف این برنامه هستند، سایر اقشار در هر رده سنی را جذب کند.

نقطه اول شروع با یک کاربلد

در ادامه برنامه ناصر فیض مدیر دفتر پاسداشت زبان و ادبیات فارسی طی سخنانی با بیان اینکه در کشور ما هوشمند بودن یک ویژگی برجسته است، گفت: من در گذشته در برنامه‌های مختلفی با امیر خرمشاهی همکاری داشتم اما هیچ‌وقت چنین جمع متناسب و منسجمی مانند گروه برنامه ساز «دو نقطه» ندیدیم. در ساخت این برنامه نقطه اول شروع را یک کاربلد انجام داد و تراز این برنامه بدون تردید خیلی بالاتر از سایر برنامه‌های اخیر تلویزیون است و مطمئنم در سری بعدی برای این برنامه اتفاق خاصی می‌افتد و شگفت‌آور خواهد بود.

فیض تاکید کرد: عوامل این برنامه یکی از فرهیخته‌ترین جمع‌های برنامه‌سازی هستند و به سهم خودم خیلی خوشحالم با چنین گروهی آشنا شدم که آدم را به رسانه ملی امیدوار می‌کنند و به نظرم این جور آدم‌ها می‌توانند رسانه ملی را نجات دهند.

ماجرای هزاران مصاحبه برای دونقطه‌ای شدن

امیر خرمشاهی تهیه‌کننده تلویزیون که یکی دیگر از سخنرانان این برنامه بود، گفت: به نظر من مجید ظریف و عوامل این برنامه، مسیری را طی کردند و این تدبیر خدا بود که به نقطه‌ای برسند که «دو نقطه» را بسازند. مجید ظریف وقتی من را به پشت صحنه «دو نقطه» دعوت کرد، دیدم عوامل برنامه، متعهدانه و عاشقانه بچه‌های مردم را در این برنامه جمع کردند. من وقتی آمار و ارقام را می‌شنوم به عنوان یک تهیه‌کننده شگفت‌زده می‌شوم، این برنامه چیزی حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار نفر ورودی ثبت‌نام داشته است و عوامل برنامه بیش از ۱۰ تا ۲۰ هزار کیلومتر پیمایش داشته و شهر به شهر رفته‌اند تا بچه‌های شرکت‌کننده را انتخاب کنند، پس اجازه ندهیم این تیم، از پیچیدگی مالی-اداری خسته شود.

وی افزود: خواهش من این است که پای سلبریتی‌ها را به برنامه‌ باز نکند، چون برنامه‌ات خراب می‌شود، اگر بچه‌ها را از اقصی نقاط کشور به برنامه می‌آوردید معلم‌های‌شان را هم همراه آن بیاورید و زلف خود را با جامعه فرهنگی و هنری کشور گره بزنید. در طراحی نوین سری جدید برنامه، دل‌تان را به دریا بزنید از جامعه معلمان، شعرا و نویسندگان استفاده کنید، همچنین جغرافیای این برنامه را به جغرافیای ایران خلاصه نکنید، چراکه فارس زبانی در جای جای دنیا گسترده‌اند.

علیرضا گرانمایه سردبیر برنامه «دو نقطه»،‌ گفت: مسیری که ما طی کردیم شبیه ۲ امدادی بود و سابقه آن خیلی بیشتر از ۲ سال است. ما برای خودمان قیدهایی تعیین کردیم از جمله اینکه این برنامه نباید به سمت مشاعره و تخصصی شدن برود و مخاطب نباید احساس کند که ما عده‌ای نوجوان نخبه را دور هم جمع کردیم و برنامه ساختیم.‌

وی توضیح داد: ما برای انتخاب شرکت‌کننده‌ها چند هزار مصاحبه انجام دادیم وما با مجید گلستانه دوباره ودیدئوی مصاحبه را دیدیم تا افراد مناسب را برای برنامه انتخاب کنیم. در ضمن طراحی بازی‌ها را چندباره انجام می‌دادیم.

گرانمایه در ادامه افزود: ما قبل از «دو نقطه» فقط نشان داده بودیم که نوجوان ایرانی برای پرسپولیس و استقلال و رئال مادرید و بارسا لونا، فریاد و هورا می‌کشید و ما ندیده بودیم نوجوانی برای املای یک کلمه گریه کند و اصرار کند من گلستان خواندن بلد هستم. در برنامه دغدغه بچه‌ها خواندن حافظ و گلستان بود.

در این برنامه حامد بامروت مدیر شبکه دو سیما با اشاره به ضبط برنامه «دونقطه» که با سختی‌های فراوان به پایان رسید، تصریح کرد: اعتماد به جذابیت ذاتی زبان فارسی مهم‌ترین دلیل موفقیت این برنامه بود.

وی عنوان کرد: ما نخواستیم صرفا یک برنامه تلویزیونی بسازیم، بلکه تلاش کردیم باری از دوش زبان رسانه‌ای فارسی برداریم و آن را در میان مردم جاری کنیم و در واقع «دو نقطه» بیشتر از این که یک برنامه ۶۰ و چند قسمتی باشد یک عملیات رسانه‌ای است.

در بخش دیگری از این برنامه، نیما کرمی مجری برنامه «دو نقطه» با اشاره به اهمیت این پروژه گفت: سه سال پیش از رسانه دلگیر شده بودم، اما وقتی پیشنهاد حضور در «دو نقطه» مطرح شد، احساس کردم چنین فرصتی را نباید از دست داد. این برنامه انرژی ۲۵ ساله می‌خواست و من سعی کردم همه توانم را بگذارم.

مهدی صالحی عضو شورای علمی نیز عنوان کرد: با برنامه «دو نقطه» زبان فارسی از سطح نخبگانی به سطح عمومی آورده شد؛ همان‌طور که شاهنامه فردوسی هزار سال فرهنگ‌سازی کرد، این برنامه هم توانست زبان را در دل مردم زنده کند.

علیرضا قزوه شاعر حاضر در این نشست ضمن اشاره به موفقیت‌های برنامه گفت: ما سعادت داشتیم که از نزدیک فضای برنامه «دو نقطه» را مشاهده کنیم. اجرای آقای کرمی بسیار خوب بود و کار تیمی در این برنامه به‌ خوبی انجام شده است. در کنار نمایندگان متخصص ادبیات فارسی و افراد خوش‌فکر، در این نشست من نیز طرح‌هایی را برای بهبود برنامه مطرح کردم.

جدی‌ترین میز نخبگانی ما ادبیات است

در بخش دیگری از برنامه علی محمد مؤدب دیگر شاعر حاضر در آیین تجلیل از عوامل برنامه تلویزیون «دو نقطه» اظهار کرد: برنامه «دو نقطه» دیدنی بود. معمولا برنامه‌های تلویزیونی صرفا از تلویزیون پخش می‌شوند اما در اینجا یک گروه حرفه‌ای و متفکر جمع شده و این برنامه را به‌عنوان یک رسانه تاثیرگذار طراحی کردند. این برنامه یک شروع بسیار خوب است و کاری که دیدم، ظرفیت بالایی دارد. گم‌شده بزرگ ما شعر و ادبیات فارسی است. بزرگ‌ترین و جدی‌ترین میز نخبگانی ما ادبیات است. مهم‌ترین جایی که فرهنگ ایرانی می‌تواند حفظ شود، از طریق ادبیات است.

وی همچنین با مقایسه فرهنگ ایران و برزیل، از ضعف توجه به ادبیات در نظام آموزش و پرورش ایران گفت: در برزیل، اگر از هر کودکی بپرسید که در آینده می‌خواهد چه کاره شود، می‌گوید فوتبالیست اما آیا در ایران، که کشور شعر و ادب است، اگر از کودکان این پرسش را بپرسید، آیا پاسخ می‌دهند شاعر یا ادیب؟ نظام آموزشی ما مسئولیت بزرگی در قبال این موضوع دارد.

ماجرای هزاران مصاحبه برای دونقطه‌ای شدن

در ادامه برنامه، داود امیریان نویسنده ضمن قدردانی از کیفیت تیم تولید برنامه «دونقطه»، گفت: من به برنامه‌های زیادی رفته‌ام اما اینجا همه حرفه‌ای بودند و جایگاه خود را می‌دانستند. بر خلاف بسیاری از برنامه‌های ادبی که فقط با چند استاد و نویسنده پر می‌شوند، «دونقطه» نگاهی متفاوت و گسترده‌تر داشت.

مجید ظریف تهیه‌کننده برنامه «دو نقطه» بیان کرد: ما هیچ‌کدام از ابتدا متخصص نبودیم و بیشتر با تجربه پیش رفتیم و ناصر فیض در این مسیر ما را پشتیبانی کرد. ما در مسیر ساخت این برنامه چالش‌های زیادی داشتیم و نمی‌دانستیم آیا این کار ممکن است یا نه اما بعدها فهمیدیم که ترویج زبان فارسی برای ما جدی است.

این تهیه کننده در پایان گفت: زبان فارسی زبان اسلام است و باید از آن حمایت کنیم تا در عرصه‌های مختلف فرهنگی رشد کند.

در پایان این برنامه محمد مهدی دادمان رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی عنوان کرد: زبان و ادبیات فارسی شاید جزو معدود ابزارهای ما برای حرکت عمومی در سطح ملی باشد. این زبان، ابزار گفت‌وگو و پیوند مردم با یکدیگر است. باید زبان فارسی شمع محافل ما ایرانی‌ها شود.

وی همچنین به اهمیت تلفیق ادبیات فارسی با قالب‌های جدید رسانه‌ای مانند بازی‌های تلویزیونی اشاره کرد و افزود: در «دو نقطه» تلاش کردیم تلفیق مناسبی میان ادبیات فارسی و بازی ایجاد کنیم. این تلفیق نه‌ تنها به ترویج فرهنگ کمک می‌کند، بلکه فرصتی برای آموزش و ایجاد هم‌گرایی در جامعه فراهم می‌آورد.

رئیس حوزه هنری در ادامه به ویژگی‌های خاص برنامه اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگی‌هایی که «دو نقطه» را جذاب‌تر می‌کند، طراحی عمیق و فکرشده‌ای است که برای این تلفیق انجام شده است. این برنامه نه‌فقط یک برنامه تلویزیونی، بلکه یک حرکت فرهنگی است که باید از آن حمایت کرد.

دادمان بر لزوم گسترش برنامه‌های فرهنگی مشابه «دونقطه» تأکید کرد و گفت: اگرچه «دو نقطه» در قدم اول خود قرار دارد، ولی پتانسیل این را دارد که به محور اصلی تولید برنامه‌های فرهنگی در تلویزیون تبدیل شود.

وی در پایان از همکاری با تیم تولید برنامه «دو نقطه» و شبکه دو قدردانی کرد و افزود: ما هنوز راه زیادی داریم، اما قدم اول را برداشته‌ایم. امیدوارم این برنامه به‌عنوان نقطه شروع، مسیر جدیدی را در تلویزیون ایران باز کند و فضای عمومی کشور را تحت تأثیر قرار دهد.

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

مهر نیوز

خبرگزاری مهر (MNA) از هجدهم اسفندماه سال ۸۱ فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده و پس از آن در ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۸۲. متقارن با ۱۷ ربیع‌الاول، سالروز ولادت رسول گرامی اسلام (ص) به صورت آزمایشی بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت. این خبرگزاری سوم تیرماه سال ۱۳۸۲ همزمان با روز اطلاع رسانی دینی فعالیت رسمی خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی آغاز کرد و بخش عربی «مهر» ۱۴ دی ماه همان سال، همزمان با میلاد با سعادت هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت فعالیت خود را در پیش گرفت. ۱) اداره کل اخبار داخلی: این اداره کل متشکل از «گروه‌های فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد، جامعه، دین و اندیشه، حوزه و دانشگاه، دانش و فناوری، ورزش و عکس» است. ۲) اداره کل اخبار خارجی: اداره اخبار خارجی مهر در دو بخش فارسی شامل: «گروه‌های خبری آسیای شرقی و اقیانوسیه، آسیای غربی، اوراسیا، خاورمیانه و آفریقای شمالی، آفریقای مرکزی و جنوبی، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین و ایران در جهان» و بخش زبان‌های خارجی، شامل «عربی، انگلیسی، استانبولی، اردو و کردی» فعال است. ۳) اداره کل اخبار استان‌ها: خبرگزاری مهر با دارا بودن دفتر خبری در تمامی استان‌ها، اخبار استانی را در ۵ گروه منطقه‌ای در سطح کشور دسته بندی نموده است که شامل مناطق «شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز» است. ۴) اداره کل رسانه‌های نو: به منظور فعالیت مؤثر خبرگزاری مهر در فضای مجازی این اداره در بخش‌های «شبکه‌های اجتماعی، فیلم، اینفوگرافیک، رادیومهر و مجله مهر» به تولید محتوا می‌پردازد.فعالیت‌های بین المللی خبرگزاری مهر ۵ سال پس از تأسیس در سال ۲۰۰۷ به عنوان چهلمین عضو رسمی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه «اوآنا» در سیزدهمین نشست عمومی این اتحادیه پذیرفته شد. بعد از برگزاری بیست و نهمین نشست کمیته اجرایی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه آذر ماه سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) در جاکارتا اعضای این گروه ضمن بررسی مصوبات اجلاس سال گذشته (۲۰۰۶) تهران، درخواست عضویت خبرگزاری مهر را نیز مورد بررسی قرار دادند و موافقت خود را با پیوستن مهر به عنوان چهلمین عضو «اوآنا» اعلام کردند. خبرگزاری مهر توانست در همین مدت کوتاه نقشی فعال در آن سازمان و عرصه بین الملل ایفا کند. خبرگزاری مهر در سال ۲۰۰۹ میزبان سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین کمیته فنی اوآنا در تهران بوده‌است. خبرگزاری مهر در کنفرانس‌های مهم بین‌لمللی همچون: المپیک رسانه‌ها (چین ۲۰۰۹)، نشست سران اوآنا (کره جنوبی ۲۰۱۰)، چهاردهمین مجمع عمومی "اوآنا" (استانبول ۲۰۱۰)، سی و سومین نشست کمیته اجرایی و بیست و هفتمین نشست گروه فنی خبری اوآنا (مغولستان، اولانباتور ۲۰۱۱)، جشن پنجاهمین سال تأسیس اوآنا (بانکوک، تایلند ۲۰۱۲) دومین اجلاس جهانی رسانه‌ها (مسکو ۲۰۱۲) حضور فعال داشته و میهمان ویژه سومین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها (بوینس آیرس، آرژانتین ۲۰۱۰) بوده است. سی و هشتمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (فوریه ۲۰۱۵) سی و نهمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (نوامبر ۲۰۱۵) اجلاس جهانی اقتصادی قزاقستان (۲۰۱۶) اجلاس جهانی رسانه‌ای اقتصادی سن پترزبورگ، روسیه (۲۰۱۶) اجلاس رسانه‌ای جاده ابریشم چین (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به نمایشگاه صنعت حلال تایلند به دعوت رسمی دولت تایلند (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به دوره آموزشی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به دعوت رسمی خبرگزاری (۲۰۱۶) کنفرانس رسانه‌های اسلامی، اندونزی (۲۰۱۶) چهلمین نشست کمیته فنی و اجرایی و شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی اوآنا، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) پنجمین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) این خبرگزاری مبتکر پرچم سازمان ۵۰ ساله خبرگزاری‌های آسیا-اقیانوسیه بوده و منتخب فعال‌ترین خبرگزاری این سازمان در سال ۲۰۱۰ بوده است.انتشارات رسانه مهر خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۰ مجوز انتشارات رسانه مهر را با هدف انتشار کتاب و آثار مکتوب از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. کتاب‌هایی همچون "جای پای جلال" نوشته مهدی قزلی، "حرفه‌ای " نوشته مرتضی قاضی و "واژه نامه اصطلاحات مطبوعاتی فارسی –انگلیسی" از جمله آثار انتشار یافته این مجموعه است.ارتباط با رسانه‌های جهان نظر به حضور بین‌المللی و اثرگذاری، این خبرگزاری ۶ زبانه (فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی، اردو، کردی) به عنوان، مرجع قابل اعتمادی برای رسانه‌های معتبر دنیا تبدیل شده است. از این رو بسیاری از رسانه‌های خارجی ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد دفاتر نمایندگی در منطقه مورد نظر برای تبادل اخبار و انعکاس وقایع مهم خبری دو کشور اقدام به امضا تفاهم نامه همکاری با خبرگزاری مهر کرده‌اند. خبرگزاری شینهوا (چین)، کیودو (ژاپن)، پی تی آی (هند)، تاس (روسیه)، اسپوتنیک (روسیه)، افه (اسپانیا)، برناما (مالزی)، پیرولی (گرجستان)، آکوپرس (رومانی)، یونهاپ (کره جنوبی)، پرنسا لاتینا (کوبا)، وی ان ای (ویتنام)، جیهان (ترکیه)، آنتارا (اندونزی)، ترند (آذربایجان)، نیوزیانا (زیمبابوه)، مونتسامه (مغولستان)، سانا (سوریه)، ای پی پی (پاکستان)، پی ان ای (فیلیپین) و آوا (افغانستان) برخی از خبرگزاری‌های طرف قرارداد با خبرگزاری مهر هستند.میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری مهر خود را متعهد به رعایت میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری‌ها می‌داند. با مهر به دنیا نگاه کنیم صاحب امتیاز: سازمان تبلیغات اسلامی مدیر عامل و مدیر مسئول: محمد مهدی رحمتی معاون خبر: محمدحسین معلم طاهری

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − یک =