چرا ماست خانگی آب می اندازد ؟ ؛ فوت کوزه گری سفت شدن ماست | اگر مایه ماست زیاد باشد چه می‌شود ؟
بازدید 21
0

چرا ماست خانگی آب می اندازد ؟ ؛ فوت کوزه گری سفت شدن ماست | اگر مایه ماست زیاد باشد چه می‌شود ؟

به گزارش همشهری آنلاین، ماست یکی از پرمصرف‌ترین و مفیدترین فرآورده‌های لبنی و سرشار از پروتئین و ویتامین‌های گروه B است. اما درست کردن ماست در خانه همیشه ساده نیست. بسیاری از افراد هنگام تهیه ماست خانگی با مشکلاتی مانند آب انداختن ماست، شل شدن، یا ترش و شیرین شدن طعم آن روبه‌رو می‌شوند. شناخت دلایل علمی و رعایت چند نکته ساده می‌تواند از این مشکلات جلوگیری کند.

علت آب انداختن ماست برای کسانی که ماست خانگی درست می‌کنند، همیشه یک چالش است. ماست گاهی شل می‌شود، آب می‌اندازد یا طعم آن ترش و شیرین می‌شود. در این مقاله دلایل علمی آب انداختن ماست و روش‌های جلوگیری از آن را بررسی می‌کنیم تا بتوانید ماستی سفت، خوش‌عطر و طبیعی تهیه کنید.

چرا ماست آب می‌اندازد ؟

ماست از شبکه‌ای سه‌بعدی از پروتئین‌های شیر تشکیل شده است که آب در میان آن‌ها به دام می‌افتد. اگر این شبکه تخریب شود، آب میان‌بافتی آزاد شده و باعث آب انداختن ماست می‌شود. عواملی که موجب این اتفاق می‌شوند عبارتند از:

• پایین بودن اسیدیته ماست؛
• تکان دادن ماست قبل از سرد شدن کامل؛
• استفاده از مایه ماست نامناسب یا بیش از حد؛
• کمبود چربی در شیر؛
• حرارت‌دهی بیش از اندازه یا جوشاندن زیاد شیر؛
• نگهداری ماست در محیط گرم برای مدت طولانی؛
• استفاده از ظرف تفلون یا گرمخانه بسیار داغ.

نکته: آب ماست را هرگز دور نریزید! این آب سرشار از پروتئین، ویتامین‌های گروه B و مواد معدنی است.

  • آب ماست را دور نریزید | آب ماست برای چی خوبه ؟ ؛ طبع آب ماست و مصلح آن

    چرا ماست خانگی آب می اندازد ؟ ؛ فوت کوزه گری سفت شدن ماست | اگر مایه ماست زیاد باشد چه می‌شود ؟

روش‌های جلوگیری از آب انداختن ماست

۱. کنترل حرارت شیر

شیر را تا نقطه جوش برسانید تا یکی دو قل بزند، سپس حرارت را کم کنید و حدود ۲۰ دقیقه در دمای ملایم حرارت دهید. جوشاندن زیاد یا سریع باعث از بین رفتن بافت پروتئینی شیر می‌شود.

۲. افزودن مایه ماست در دمای مناسب

مایه ماست را زمانی به شیر اضافه کنید که گرمای آن دست را نسوزاند (حدود ۴۰ تا ۴۵ درجه). در دمای بالا، باکتری‌ها از بین می‌روند و ماست ترش و آبکی می‌شود.

۳. نسبت درست مایه ماست

برای هر لیتر شیر، دو قاشق غذاخوری مایه ماست کافی است. مقدار زیادتر، تخمیر را بیش از حد تسریع کرده و باعث آب افتادن ماست می‌شود.

۴. استفاده از محیط مناسب برای بستن ماست

ظرف ماست را در جای گرم قرار ندهید؛ کافی است روی آن را با پارچه‌ای تمیز بپوشانید. پس از ۴ تا ۵ ساعت، ماست خواهد بست. سپس آن را به‌آرامی داخل یخچال قرار دهید تا سفت شود.

۵. عدم تکان دادن ظرف

پس از بستن ماست، ظرف را جابه‌جا نکنید. لرزش و تکان خوردن باعث جدا شدن آب میان‌بافتی و شل شدن ماست می‌شود.

ترفندهایی برای داشتن ماست سفت و غلیظ

۱. افزودن شیر خشک:

اضافه کردن مقداری شیر خشک به شیر قبل از مایه زدن باعث افزایش غلظت پروتئین و در نتیجه سفت‌تر شدن ماست می‌شود.

۲. افزودن نمک یا شکر:

مقدار کمی نمک یا شکر به مایه ماست اضافه کنید تا ساختار پروتئینی آن پایدارتر بماند.

۳. استفاده از آگار یا ژلاتین:

برای هر ۳ لیوان شیر، نصف لیوان پودر آگار یا ژلاتین را در شیر حل کنید و سپس حرارت دهید. این ترکیب باعث می‌شود ماست فرم خود را حفظ کرده و آب نیندازد.

  • طرز تهیه ماست خانگی + ویدئو | جلوگیری از آب انداختن ماست خانگی؛ دلیل ترش و شیرین شدن ماست چیست؟ | فوت و فن ماست سفت و خامه‌ای

    چرا ماست خانگی آب می اندازد ؟ ؛ فوت کوزه گری سفت شدن ماست | اگر مایه ماست زیاد باشد چه می‌شود ؟

علت ترش شدن ماست

ترش شدن ماست معمولاً به دلیل افزایش دمای تخمیر یا زیاد بودن مایه ماست رخ می‌دهد. عوامل مؤثر شامل موارد زیر است:

• دمای بالای شیر هنگام افزودن مایه (بیش از ۵۰ درجه سانتی‌گراد)؛
• تازه نبودن یا بیش از حد بودن مایه ماست؛
• گرمخانه خیلی گرم یا زمان تخمیر طولانی؛
• خنک شدن کند ماست بعد از بستن.

نکته: هرچه ماست ترش‌تر باشد، جذب کلسیم در بدن افزایش می‌یابد، اما طعم آن برای برخی ناخوشایند است.

علت شیرین شدن ماست

در مقابل، اگر ماست شما طعم شیرین دارد، به احتمال زیاد تخمیر ناقص انجام شده است. دلایل آن می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

• دمای پایین شیر هنگام افزودن مایه ماست؛
• زمان کوتاه تخمیر یا گرمخانه‌گذاری؛
• تازه بودن بیش از حد مایه ماست (باکتری‌ها هنوز فعال نشده‌اند).

برای رفع این مشکل، دمای محیط تخمیر را کمی افزایش دهید و اجازه دهید زمان بیشتری بماند تا ماست کامل‌تر برسد.

جمع‌بندی

آب انداختن، ترش یا شیرین شدن ماست خانگی به دلیل عدم رعایت چند نکته ساده در دمای شیر، مقدار مایه و زمان تخمیر اتفاق می‌افتد.

با کنترل حرارت، استفاده از مایه مناسب و رعایت بهداشت، می‌توانید ماستی سفت، سالم و خوش‌طعم تهیه کنید که نه آب بیندازد و نه طعم نامطلوبی داشته باشد.

برچسب‌ها:

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

همشهری آنلاین

قرار است همشهری‌آنلاین شهری همیشه بیدار باشد و خدمات لازم را برای یک زندگی شهری در عرصه‌های خبر رسانی، اطلاع رسانی، آموزش و سرگرمی دنبال کند.همشهری‌آنلاین که نسخه آنلاین موسسه همشهری است از  دوم تیر ۱۳۸۵ فعالیت اینترنتی خود را آغاز کرده است و چندین بخش فعال دارد. این بخش‌ها در قالب ۲۴ در ۷ کار می‌کنند. این اصطلاح امروز در جهان سایبر یک عبارت رایج است: به روز شدن ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته. همشهری‌آنلاین با کوشش تیم سختکوشی که در اختیار دارد؛ به تدریج گسترش می‌یابد و در کانون این تغییرات گسترش‌جویانه؛ حرکت به سوی یک سایت تمام عیار سایبر نهفته است. همشهری‌آنلاین خواهد کوشید تا امکانات مبتنی بر کنش و واکنش دو سویه را در عرصه کاربری‌های الکترونیک به کار بگیرد و خصایص کاربری‌های به روز آنلاین را در کانون امکانات خود بنشاند. واحدهای این شهر همیشه بیدار که در متن جهان‌شهر اینترنت است، در سه سطح صفحه خانگی، صفحه مقوله و صفحه نهائی طراحی شده و براساس دات نت عمل می‌کند. اگرمی‌خواهید آخرین عناوین خبری همشهری‌آنلاین را به همراه چکیده‌ای از هرگزارش یا خبر دریافت کنید. با سرویس آر اس اس همشهری‌آنلاین می‌توان به راحتی و بدون نیاز به مشاهده روزانه سایت‌ از محتوا و به روز رسانی بخش‌های گوناگون همشهری‌آنلاین مطلع شد. هدف سرویس آر اس اس ارائه سریع اطلاعات و صرفه‌جویی در وقت کاربران است. در همین حال شما می‌توانید تازه‌ترین تحولات و گزارش‌ها و خبرهای مرتبط با خود وب سایت همشهری‌آنلاین را در بخش میز آنلاین ببینید. برای ارائه خدمات و محصولات خود در همشهری‌آنلاین هم به بخش تبلیغات بروید. تمامی حقوق و مسئولیت‌های همشهری آنلاین متوجه موسسه همشهری است. همشهری‌آنلاین نسخه آنلاین موسسه همشهری به صاحب امتیازی موسسه همشهری و به مدیر عاملی محسن مهدیان است. مدیر مسئول همشهری آنلاین: دانیال معمار سردبیر: اسماعیل سلطنت‌پور تحریریه همشهری آنلاین: فرزانه آئینی، فتانه احدی، نجمه احمدبیگی، محسن افشاری، پرستو افشاری، وجیهه امیرخانی، کامران بارنجی، فواد بدری، محمد بلبلی، پروانه بندپی، فاطمه بهرامی‌زاده، محمد بیاتی، زینب پورابوالحسن، مرضیه ثمره حسینی، ایرج جمشیدی، مجید جباری، رضا جوکار، امیرمحمد حسینی، معصومه حق‌جو، روناک حسینی، علی خوشتراش، علی درویش، محمد زارعی، سلمان زند، داوود سرخوش، پرنیان سلطانی، مسعود شایگان، ساسان شادمان منفرد، لیلا شریف، سهراب شمسی‌پور، مهدی شهرابی فراهانی، فرشاد شیرزادی، حامد صادقی، اصغر صوفی، فهیمه طباطبایی، رضا ظریفی، شقایق عرفی‌نژاد، مهدی علیپور، لاله غزالی، یکتا فراهانی، هانیه قرقچیان، زهرا کریمی، علیرضا کتابدار، علیرضا محمودی، عاطفه مرآتی، علی ملائکه، مریم موسی‌پور، آرش نهاوندی، خدیجه نورروزی، نیلوفر واشقانی، مریم ورشو، رضا یغمایی و ناصر یوسفی زنوز.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم گولت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 − چهار =